Dieta na menopausa
A menopausa significa literalmente o cese da menstruación. Este extremo ten unha correlación fisiolóxica co descenso da secreción de estróxenos debido á perda da función folicular. Os ovarios deixan de producir óvulos e producen menos estróxenos e progesterona.
Segundo a doutora experta en xinecoloxía, Christiane Northrup, a menopausa é o paso aos anos da sabedoría e, a pesar do que pensa unha sociedade centrada na rendibilidade e na sobreprodución, a menopausa pode ser unha etapa de calma, plenitude e encontro.
Desde o punto de vista biolóxico estamos programados para que nesta etapa da vida nos retiremos do mundo exterior por un tempo , chámoas 'pausas conscientes', e non quero dicir con isto que sexa necesariamente unha retirada externa. . Non é necesario que vaiamos ao Extremo Oriente na procura dun templo ou dun mestre tibetano, estas pausas sen ritmo externo teñen máis que ver coa interiorización, a meditación, o silencio. Se os hábitos de vida son caóticos en canto a nutrición, exercicios, respiración e emocións, poden converterse en obstáculos densos.
Se a túa alimentación inclúe ou se basea en alimentos que xeran moita calor , e que, ademais, proveñen do reino animal, o paso á era da sabedoría convértese na era da irritabilidade , da competitividade, do medo... dando paso a unha constante alternancia de altibaixos: calor e suor, hipo e hiperglicemia, hipo e hipertiroidismo, hipertensión e hipertensión.
Na menopausa e premenopausa debemos alimentarnos tendo en conta máis os valores enerxéticos emocionais: evitando carnes, aves e forneados e, en xeral, todo o que estea moi seco e deshidratado, evitando o propio yang e o yin extremo: azucres simples, alimentos. en brote, con hormonas engadidas...
As proporcións con respecto ao estadio de fertilidade na nutrición cambian. Deberíamos comer máis vexetais que cereais , máis leguminosas que proteínas animais e máis sementes que algas. Tamén é importante reducir o sal.
Dende a miña experiencia persoal e clínica, unha dieta vegana personalizada e intelixente, sumada á práctica do movemento orgánico consciente (ioga, tai chi, chi kung), a meditación, a comprensión e a reconciliación co pasado, a compaixón e a gratitude fan que vivas este período de a vida como un renacemento.
Falsos mitos e verdades sobre a menopausa:
- A menopausa non é o principio do fin.
- O proceso de envellecemento non se acelera despois da menopausa, o proceso de envellecemento é acelerado pola carne, a nutrición salgada e seca.
- Se a túa dieta é adecuada, non engordarás . Ganas peso cando intentas camuflar as túas emocións comendo.
- O corpo adáptase naturalmente aos cambios hormonais, non inxerir hormonas animais (carne, aves, ovos, produtos lácteos, peixe de cultivo).
- Hai unha perda natural de calcio que non é perigosa debido á baixada de estróxenos (osteopenia natural).
- O desexo sexual non se perde, es sexualmente maduro e sabes o que queres.
Que podo facer para mitigar os síntomas:
- As sementes de sésamo , o tofu , as algas hijiki , o repolo verde... son fontes naturais de calcio biodisponibles. Un exercicio moderado ao aire libre expoñendo o corpo ao sol, xunto coa respiración consciente axúdanos a metabolizar o calcio.
- A bebida vexetal de soia cocida con alga kombu axúdanos a combater os sofocos.
- As algas agar agar tamén axudan a refrescar o corpo e facilitan o tránsito intestinal, loitando contra o estreñimiento.
- O aceite de sésamo usado tópicamente nutre e embelece a pel do corpo.
- Reláxanse cuscús , bulgur e polenta cocidos xunto con verduras.
- Debemos aumentar o consumo de vitamina C. O ñame é un ingrediente precursor do coláxeno
- Comer tofu diminúe a sensación de arrefriamento do vento.
É o momento de redescubrir a túa afección e disfrutala, de conectar co teu verdadeiro soño e facelo realidade. Encontrarse coas mulleres é nutrir e curar.
É a nosa responsabilidade coñecer a dimensión da era da sabedoría e vivila plenamente.
Prescrición indicada para os síntomas da menopausa.
Pizza de ñame con tofu
O ñame é coñecido pola súa gran contribución de fitoestróxenos, un potenciador de coláxeno. Regula a calor e a humidade no corpo.
Ingredientes:
1 quilo de ñame pelado
6 cebolas
Aceite de oliva
250 gramos de tofu
100 gramos de cabaza
1 porro
pementa negra
un pouco de ourego
sal mariño sen refinar
Elaboración:
Para a base
- Cortamos as cebolas en forma de media lúa e refoímolas cun pouco de aceite ata que estean transparentes.
- Cortar o ñame en rodajas.
- Cocer o ñame e as cebolas en auga durante 30 minutos.
- Mestura a mestura cun chorro de aceite e espállaa nunha tixola.
para a portada
- Cortar un porro en forma de media lúa.
- Cortar a cabaza e o tofu en cubos pequenos.
- Saltear o porro e a cabaza cun chisco de sal ata que estean tenros.
- Incorporar o tofu e engadir unhas pingas de tamari.
- Continúa salteando uns minutos máis. Engadir á pizza, espolvorear orégano e pementa e cocer durante 5 minutos a 180ºC.
Artigo escrito por Patricia Restrepo , Consultora Macrobiótica e directora do IME, Instituto Macrobiótico de España.