Prácticas básicas para organizar a túa despensa para celíacos
Preto de 2 de cada 100 persoas padecen enfermidade celíaca no noso país.
A enfermidade celíaca é unha reacción do sistema inmunitario ao consumo de glute, unha proteína que se atopa na semente de moitos cereais como o trigo, a cebada, o centeo ou a espelta.
Se tes esta enfermidade, comer glute desencadea unha resposta no teu sistema inmunitario que dana o revestimento do intestino delgado e impide que absorba algúns nutrientes.
Algúns dos síntomas máis frecuentes adoitan ser molestias intestinales, diarreas, que ás veces se alternan con períodos de estreñimiento, dixestión lenta, náuseas ou fatiga.
Se te diagnosticaron esta enfermidade ou tes intolerancia ao glute, é importante ter en conta algunhas prácticas básicas que che axudarán a organizar a túa despensa:
escoller alimentos naturais
Canto menos procesado estea o alimento, mellor saberá o que contén e se está libre de glute.
Ademais, a elección de alimentos naturais enriquecerá a túa dieta a nivel nutricional e enerxético, e farache sentir moito máis enerxético.
Entre os alimentos naturais que deberían estar na túa mesa todos os días están:
Vexetais:
Que abunden e de todas as cores. Non terás ningún problema con eles. Vexetais redondos, de raíz e de folla. Guíate pola época do ano e as verduras de tempada. Se podes, fainos con produción ecolóxica e cocínaos utilizando métodos de cocción que axuden a manter as súas vitaminas, como cocer ao vapor, escaldar ou fritir rápido.
Agora que estamos en primavera, elixe verduras depurativas, é o mellor momento para eliminar o que sobra.
Apúntate para apio, porro, cebola, alcachofa, espárrago bravo, xudía, chícharos, dente de león, grelos, cogomelos...
Leguminosas:
Ningunha contén glute, polo que será fácil escoller cal tomar.
As leguminosas son alimentos con gran valor nutricional. Achéganos especialmente proteínas, moitas delas de alto valor biolóxico, e ademais son ricas en hidratos de carbono de lenta asimilación, fibra e micronutrientes.
Na primavera, dar preferencia a leguminosas pequenas e lixeiras como o coral ou as lentellas verdes. Tamén podes usar chícharos secos, que son deliciosos en cremas.
Comeza a preparar o legume en ensaladas ou patés para obter pratos máis refrescantes.
O paté de azuki combinado con apio é delicioso. E de seguro que xa coñeces o hummus, feito de garavanzos cocidos e tahini , proba a nosa proposta: engade un toque de pasta de umeboshi , que co seu sabor salgado e vinagre axudará a equilibrar o prato e potenciar o seu sabor, resultando un hummus delicioso.
Os cereais:
Créalo ou non, tes moitos para escoller. O cereal é un alimento moi nutritivo, unha das mellores fontes de hidratos de carbono de lenta asimilación, tan importante para manter a súa enerxía estable.
Na primavera, é bo dar preferencia aos que teñen unha calidade máis refrescante.
Se che gusta o arroz, elixe o arroz de gran longo , basmati ou salvaxe. Son máis lixeiros e son deliciosos en ensaladas.
A quinoa , un pseudocereal, é ideal para o seu consumo en épocas de calor, tamén coñecida polo seu alto valor proteico, é deliciosa en ensaladas e en salteados lixeiros.
A polenta é outra gran opción, fácil e rápida de cociñar. Pódese integrar facilmente en sobremesas e almorzos en forma de cremas ou natillas. Derivado do millo, é refrescante e moi nutritivo.
Aínda que non son tan refrescantes, o millo e o trigo mouro dan moito xogo na cociña e tamén están sen glute. O fonio, o amaranto e o teff son menos coñecidos e quizais menos prácticos na elaboración de pratos, pero igualmente interesantes a nivel nutricional.
Se non bebes leite con regularidade, seguro que coñeces as bebidas elaboradas con cereais. Actualmente pódense atopar bebidas sen glute de arroz, soia e avea , moi prácticas para facer sobremesas pola súa textura máis cremosa.
E se queres unha sobremesa xa preparada, proba o amasake ; É unha crema doce e deliciosa elaborada a partir da fermentación do cereal con koji, que transforma o cereal nunha deliciosa crema. As variantes de millo e arroz son aptas para celíacos.
Froita
É outro grupo de alimentos que non supón ningún problema. Os de tempada, de sabor lixeiramente ácido, son ideais para tonificar o fígado, órgano asociado a esta estación: Amorodos, kiwi, limón, nísperos...
As algas:
Ademais de ser perfectamente aptas para celíacos, teñen moitos beneficios para a saúde, xa que moitos deles conteñen ácido alxínico que axuda a eliminar toxinas e protexe as paredes intestinais.
Ademais, o seu alto contido en mucílago protexe a mucosa intestinal e regula as súas funcións.
As que máis destacan pola súa contribución á saúde intestinal son o wakame e o kombu , dúas algas moi fáciles de integrar nas nosas comidas.
O kombu úsase habitualmente para cociñar legumes. 1 cm de algas por persoa será suficiente para mellorar a dixestión das leguminosas.
Coñecido por ser usado na preparación da sopa de miso, o wakame tamén se pode engadir ás ensaladas despois de remollar durante 15 minutos.
O agar agar destaca por eliminar residuos como metais pesados, pesticidas ou substancias radioactivas dos intestinos, así como para tratar o estreñimiento grazas ás súas propiedades lixeiramente laxantes, rexenerando e suavizando as paredes intestinais.
O seu uso máis común é para a preparación de xeletas refrescantes.
Sementes e froitos secos:
Sésamo, xirasol , cabaza , liño , chía, améndoas, abelás, noces...
Aproveita estas pequenas xoias sen glute.
Se queres poñer especial énfase en coidar a túa saúde intestinal, o liño e a chía conteñen mucílagos que actúan como prebióticos, alimentando as bacterias intestinais. Simplemente terás que mollalos para que se formen facilmente.
Como vedes, unha dieta baseada en alimentos naturais e non procesados pode ser variada e abundante nos nutrientes que precisa para sentirse ben.
Organiza a túa compra arredor deles e verás como che gusta comer sa.
Artigo escrito por Isabel Moreno , consultora macrobiótica e creadora de Macrosano.