Toma nota de como podes axudar ao teu corpo a adaptarse á primavera
A primavera está aquí, e con ela esa enerxía expansiva e aberta que a caracteriza.
A natureza e comezamos a sentir esa vibración que nos impulsa a movernos, a sacudir a preguiza, a activarnos, a abrirnos.
Hai unha enerxía de rápido crecemento e expansión, é hora de crear, comezar, desenvolver novas ideas...
Toda esta enerxía creativa, nalgunhas ocasións, vese bloqueada, entre outras cousas, pola dieta que levamos durante o inverno, dando como resultado unha sensación de cansazo e cansazo, cando o natural sería sentir exactamente o contrario. A falta de vitalidade adoita ir acompañada dunha sensación de tristeza e decadencia, é a chamada astenia de primavera.
Noutras ocasións é a alerxia primaveral a que impide gozar ao máximo deste tan esperado período. Inflamación, secreción nasal, estornudos e comezón nos ollos e no nariz son síntomas comúns.
Se cres que algún destes é o teu caso. Toma nota de como podes axudar ao teu corpo a adaptarse a esta nova estación e a gozar dela ao máximo.
Astenia primaveral :
Evite os alimentos con enerxía contractiva, minimice:
- Pans, galletas e repostería.
- Carnes e derivados, especialmente embutidos.
- Exceso de sal ou produtos salgados.
- Queixos curados.
Aumenta os alimentos enerxéticos de apertura que favorecen a descarga:
- • Verduras de folla verde : O verde é a cor da primavera, así que non o perdas no teu prato: leitugas de cordeiro, berros, rúcula, chicoria, dente de león, col rizada, repolo galego, allo porro...
- • Vexetais de limpeza : alcachofa, cebola, allo porro, ortigas, dente de león...
- • Cogomelos: axudan a descargar a graxa acumulada. Incorpora shitakes, cogomelos e outros cogomelos de tempada.
- • Os ravos e os grelos de todo tipo, favorecen a depuración. Utilízaos ralados en ensaladas ou marinados en vinagre de arroz ou umeboshi.
- • Os brotes favorecen a apertura, agora é o mellor momento para consumilos.
Para mellorar o teu estado de ánimo:
- Os cereais integrais e as leguminosas como os garavanzos ou a soia, así como os seus derivados: tofu, tempeh... son alimentos ricos en triptófano e vitamina B, coñecidos polas súas propiedades antidepresivas e por contribuír ao normal funcionamento do sistema nervioso .
- As algas son ricas en minerais e oligoelementos esenciais para a nosa saúde mental.
- Os froitos secos e as sementes son fontes de ácidos graxos esenciais, esenciais para o correcto funcionamento do cerebro, axudan a combater a fatiga e a depresión . E dannos triptófano.
Alerxia á primavera:
Evite os alimentos que debilitan o seu sistema inmunitario:
- Carnes e derivados
- Leite e derivados. A caseína do leite ten un alto poder alérxico, producindo un aumento da mucosidade.
- Alimentos precociñados: pola gran cantidade de conservantes, colorantes e antioxidantes que contén.
- Alimentos non ecolóxicos cultivados con pesticidas, nitratos, etc.
- Azucre e edulcorantes químicos.
- alimentos refinados.
Aumenta os alimentos que o fortalecen:
- Alimentos ricos en zinc : as sementes e os froitos secos son fontes saudables destes nutrientes: cabaza, sésamo, xirasol, améndoas...
- Betacaroteno : atoparémolos especialmente en vexetais laranxas como cabaza, cenoria, pataca doce, pero tamén en perexil ou alga nori.
- Vitamina C : non só está presente en cítricos, coliflor e outras verduras crucíferas, os pementos, o perexil e algunhas froitas do bosque como os amorodos son ricas nesta vitamina.
- Vitamina D : se non consumes produtos de orixe animal, atoparao sobre todo nos cogomelos shiitake deshidratados.
Que non falten alimentos para mellorar a súa saúde intestinal, imprescindibles para manter un sistema inmunolóxico eficaz:
- Fermentados : son fonte de probióticos e encimas dixestivos: miso , chucrut e outros encurtidos como xenxibre ou daikon, pasta de ameixa ou umeboshi, tamari, shoyu ... Incorpóraos aos teus pratos diariamente.
- Alimentos prebióticos:
- Almidóns resistentes: kuzu , amidóns retrógrados que podemos obter da cocción e posterior arrefriamento a 4ºC de cereais como arroz integral ou vexetais como batatas doces.
- Formadores de mucílagos: sementes de liño, sementes de chía, algas wakame, kombu, agar-agar.
- Pectinas: compotas de mazá e pera cocidas con pel e sementes.
- Alimentos ricos en fructanos: allo, cebola, allo porro, espárragos, alcachofas,
- Outros: copos de avea e legumes.
Remedios que axudan:
-
- As follas de shiso (perilla frutescens) son un gran antihistamínico, podes mercalas en po e espolvorear unha culler de sobremesa sobre sopas, cremas, ensaladas ou engadilas directamente a un té kukicha como bebida medicinal.
- Ume-sho-kuzu - Esta bebida axuda a aumentar o seu sistema inmunitario e aliviará rapidamente os síntomas de alerxia. Aprende a preparalo aquí .
Outros alimentos de primavera:
En xeral, necesitamos aumentar o consumo de alimentos enerxéticos de refrixeración.
-
- Apúntate aos cereais lixeiros: quinoa, arroz de gran longo ou basmati, cebada...
-
- Incorpora o tofu con máis frecuencia: a súa calidade de refrixeración axudará a fluír mellor coa enerxía da estación. Lembra que é importante cociñalo sempre, cocido en auga cun anaco de alga wakame, aportará minerais extra.
-
- Aumentar o consumo de ensaladas de follas verdes, crúas e xermoladas.
Artigo escrito por Isabel Moreno, consultora macrobiótica e creadora de Macrosano