- Comeza
- Blog
- macrobiótica
- técnicas de cociña de inverno
técnicas de cociña de inverno
Segundo a macrobiótica, a comida, as persoas e todo o que nos rodea clasifícase pola súa calidade enerxética . Se nos centramos na comida, hai alimentos que nos arrefrían e outros que nos quentan, o que en macrobiótica coñécese como yin e yang.
A cocción está determinada pola cantidade de tempo ao lume, o tipo de chama ou temperatura, os utensilios ou medios de cociña, a cantidade de sal que engadimos e a cantidade de auga.
Para climas máis fríos e húmidos ou persoas con estado máis fráxil ou débil, indícase unha cocción máis contractiva (yang), reforzante e seca .
Por exemplo, coccións longas usando ola a presión, forno ou potas de ferro fundido . Con menos auga e condimentos máis salgados como miso, tamari, shoyu ou sal mariño sen refinar.
Para os días con clima máis quente ou seco ou con persoas máis tensas, é ideal unha cociña máis ampla (yin), refrescante e refrescante . Indícanse aquelas de cocción máis curta ou sen usar lume con pouco tempo de cocción e máis auga.
Para crear unha cociña equilibrada é importante que preparemos a nosa comida de diversas formas.
Aquí atoparás unha lista de métodos de cocción agrupados do máis expansivo ao máis contractivo.
Máis extenso:
- Xerminado
- macerado
- presionado
- encurtidos curtos
- escaldado
- cocido
- Salteado curto ou wok
máis contractiva
- Vapor
- Ferro
- Fritido
- Tempura
- Guiso
- nishime
- Fritido Longo
- Kimpira
- Forno
- Barbacoa
- afumado
- Encurtidos e fermentos longos (como miso ou ameixa umeboshi).
Coñecendo a calidade enerxética dos diferentes estilos de cociña e o seu impacto no noso organismo, temos a clave para crear saúde acorde ás nosas necesidades en cada momento.
Durante os meses fríos , a macrobiótica ten moitas formas de cociñar para xerar vitalidade, dúas delas son kimpira e nishime.
Kimpira: literalmente significa "paz dourada" e proporciona un efecto yang, contraído, reforzo, tonificante e quentador profundo no corpo. É moi recomendable para o postoperatorio, o parto ou a convalecencia e a incontinencia urinaria. Podes preparar unha receita de kimpria aquí.
Nishime: tradúcese literalmente como "cociñar sen auga" ou "espremer verduras". Para facelo, mesturamos as verduras cun pouco de alga kombu. Isto dálle un efecto remineralizante e de reforzo, ademais de quentar o corpo.
Unha boa receita feita co método de cocción nishime e ideal para os días de frío é este Nishime de verduras e tofu
Nishime vexetal e tofu
Ingredientes
alga kombu
tofu fresco
1 porro coa súa parte verde
1 cenoria
Unhas pingas de tamari
miso de cebada
Un pouco de auga
Elaboración:
- Deixe unha tira de 2 centímetros de alga kombu en remollo durante 1 hora.
- Cortar as verduras e o tofu en anacos grandes do mesmo tamaño.
- Cortar as algas kombu empapadas en anacos pequenos e colocalas no fondo dunha cacerola, preferiblemente cun fondo groso.
- Engadir un pouco de auga e poñer os allos porros na base, unha capa de cenorias por riba e o tofu por riba.
- Coroamos cun pouco de miso.
- Tapa e cociña a lume alto durante 5 minutos. Baixa o lume e cociña por outros 20 minutos.
- No último momento engadiranse as pingas de tamari.
Nishime tamén se pode facer sen tofu, só con raíces e vexetais redondos.
Receita extraída de Macrobiotica. O libro da gran vida da autora Patricia Restrepo , directora do Instituto de Macrobiótica de España.
Publicacións relacionadas no blog
-
Que é a macrobiótica?
Publicado en: Macrobiótica05/11/201210593 visitasLa Macrobiótica es el arte y la ciencia, descubierta por el filósofo japonés George Oshawa, que desarrolla la...Le máis...
-
10 claves da cociña xaponesa
Publicado en: Macrobiótica28/08/20143267 visitasSon moitos os científicos e nutricionistas que volven os ollos á cociña xaponesa en busca da...Le máis...
-
4 pequenos tesouros da dieta macrobiótica
Publicado en: Macrobiótica02/05/20163462 visitasA dieta macrobiótica baséase no consumo de alimentos integrais e orgánicos, nutricional e enerxéticamente...Le máis...
-
A ameixa umeboshi, a túa aliada esta primavera
Publicado en: Macrobiótica04/12/20163140 visitasA primavera está aquí, e con ela veñen as temidas alerxias para moitos e a astenia primaveral para outros...Le máis...
-
Dúas algas moi prácticas para os meses de calor
Publicado en: Macrobiótica06/08/20163488 visitasCo bo tempo, probablemente pases menos tempo na cociña, e teñas ganas de preparar pratos sinxelos e rápidos,...Le máis...