Que ingredientes uso para unha dieta equilibrada no verán?
Chegou o verán... e con el as vacacións, os reencontros, as viaxes, as festas... A enerxía desta estación é moi activa e anímanos a relacionarnos cos demais, a relacionarnos co exterior, a movernos...
Con tanta actividade, ás veces é difícil manter unha rutina saudable na nosa dieta, porén, é moito máis fácil do que parece.
Propoño algunhas ideas que facilitarán as vosas comidas de verán para que desfrutedes ao máximo das vosas vacacións.
Almorzos:
Froita
O verán é a mellor época para gozar da froita fresca. Se che gusta a froita e che convén, podes comezar o día cun bo prato, seleccionando sempre os que sexan locais e de tempada. Hai moito onde escoller: albaricoque, pexego, nectarina, ameixa, melón, sandía...
Escolle froita ecolóxica e consúmaa coa pel sempre que sexa posible. Aproveita o momento para consumir froitas frescas: arándanos, framboesas, amoras... Estes froitos conteñen moitos antioxidantes que axudarán a contrarrestar os efectos da exposición ao sol.
A opción de comer froita fresca é especialmente práctica se se viaxa dun lugar a outro, acampando ou en caravana. Evitarás ter que cociñar e notarás que tes moita máis enerxía que cos clásicos croissants ou pastelería industrial.
Cremas de cereais
Se prefires continuar co almorzo de cereais, lembra que podes cociñar a crema de almorzo durante varios días, sempre que a garde na neveira.
Tamén podes preparalo no momento usando o cereal estrela do verán, a polenta. A polenta instantánea, feita con millo enteiro, é rápida e fácil de usar.
Cocelo en 8 ou 10 partes de bebida vexetal durante uns minutos ata que chegue a ferver e comece a espesar. Adoito usar arroz, porque así a crema é máis doce. Verás que a preparación é moi rápida e o resultado delicioso.
Preparar varios frascos de vidro co Gomasio previamente tostado e sementes de xirasol e cabaza para aliñar as cremas e darlle un toque crocante.
Estas sementes tamén son deliciosas como merenda para a praia ou a montaña. Podes mesturalos nunha bolsa con pasas ou dátiles picados e algunhas froitas secas como améndoas ou noces.
Alimentos:
1º curso:
Tomar unha sopa como entrante segue sendo unha boa idea para comezar as túas comidas mesmo no verán. Pero se fai moita calor, e queres algo máis refrescante, aquí tes 2 propostas:
1.- Preparar unha boa crema fría con verduras ou froitas de tempada: Para facer este tipo de nata, proceder da forma habitual, pochando moi ben a cebola e engadindo despois a verdura ou froita que prefira e deixándoa cocer co xusto. auga para cubrilo. Mesturar e gardar na neveira durante varios días. Calabacín, pepino, melón ou sandía, esta última é deliciosa preparada como gazpacho, son súper refrescantes e nutritivas.
2.- Desata a túa creatividade cunha boa ensalada:
E se as cremas non son o teu, opta por comezar as túas comidas cunha boa ensalada. É unha das mellores opcións cando comes fóra.
O verán é o momento de aumentar o consumo de crus, pero unha vez máis, mira como se senten e non te obligues, se o teu sistema dixestivo está débil, podes seguir coas ensaladas branqueadas, que tamén son moi boas.
Asegúrate de ter sempre na casa varios tipos de leitugas, ademais de abundantes follas verdes: rúcula, berros... e combínaas con outros ingredientes para crear variedade: pepino, rabanete, apio, cenoria, millo, cebola de primavera.. .
Para o toque crocante, reutiliza as sementes tostadas. Prepara unha boa cantidade de vinagreta e gárdaa nun frasco grande de vidro para poder utilizala durante varios días.
Lembra que combinar varios sabores no teu aderezo axudarache a sentirte máis equilibrado, nutrido e satisfeito. Aquí tes algunhas suxestións:
Shiro miso + vinagre de arroz + mostaza + AOVE
Vinagre de Umeboshi + xarope de arroz + AOVE
Shoyu + concentrado de mazá + AOVE
2ª placa:
Para o segundo curso, simplifica.
No verán necesitamos moito máis vexetais que outros alimentos máis densos. Recibimos máis enerxía solar e necesitamos menos enerxía "física".
Alternar o consumo de cereais e legumes é unha forma de simplificar as túas comidas e facelas máis lixeiras.
A combinación de cereais ou legumes con verduras é moi dixestiva e reducirá as preparacións.
Xa falamos noutras ocasións de despedimentos amortizadores. O verán é a mellor época para beneficiarse desta proposta:
1.- Cocemos unha boa cantidade de cereais: arroz basmati, quinoa, arroz salvaxe... e gárdao no frigorífico unha vez frío. Utilízao para salteados ou ensaladas que podes preparar con antelación e garda na neveira.
2.- Cocer unha boa cantidade de legumes : garavanzos, lentellas, xudías brancas... e conservalos tamén na neveira.
O garavanzo é a mellor leguminosa para reutilizar unha vez cocido, xa que mantén moi ben a súa textura. Nunha ensalada queda delicioso combinado con pepino, aguacate, cebola de primavera e un toque de pemento vermello. Este tipo de ensalada pódese preparar durante a noite e conservarse mesmo co seu aderezo.
O hummus ou o paté de legumes é outra receita para usar legumes cocidos. Mestura cun pouco de tahini , un chisco de umeboshi ou puré de limón , e un toque de pimentón, ourego ou outro aromático, acompaña con varas de cenoria e pepino e terás un prato super refrescante e nutritivo.
Seguide probando e cambiando as combinacións, seguro que estarán todas deliciosas.
Ceas:
Unha vez máis simplificar.
En xeral, tendemos a comer en exceso. Realmente necesitamos moito menos do que consumimos habitualmente, especialmente pola noite.
A nosa forza dixestiva comeza a diminuír pola noite, polo que unha cea lixeira é unha excelente opción.
Vexetal:
Se vas cear, non te perdas as verduras do teu prato. Esta vez, preferiblemente cocido en cocción lixeira como escaldar ou vapor.
Se cociñas as verduras así, e as deixas al dente, conservaranse ben un par de días na neveira, así que só tes que combinalas nun bol e aderezalas co aderezo que tiñas preparado no vaso. tarro.
Unha das vantaxes deste tipo de produtos é a súa rápida preparación.
Pasámolas lixeiramente polo ferro e estarán listas nuns minutos.
Pódese macerar unha boa cantidade de tofu cortado en dados con cebola, pimentón e especias da túa preferencia e gardala na neveira, para saltear cando o precises. Consérvase ben durante varios días e tamén gaña sabor.
Como vedes, comer ben no verán é sinxelo e non che levará moito tempo...
Fai a proba e cóntanos... Feliz verán!
Artigo escrito por Isabel Moreno, consultora de macrobiótica e creadora de Macrosano